tirsdag den 27. december 2011

Plakaten bliver til

Henri de Toulouse-Lautrec
Moulin Rouge, La Goulue
1891
Om det litografiske udtryk
Nærmest fra den ene dag til den anden blev Lautrecs berømmelse slået fast med ophængingen af hans plakat for La Goulues optræden på Moulin Rouge.
Plakaten var lavet med en teknik, der kaldes litografi. Den var på det tidspunkt ca. 100 år gammel og var altså blevet brugt før, men var gået lidt i glemmebogen. Med kunstnere som Jules Chéret og Lautrec blev teknikken populær igen.

Teknikken var baseret på det faktum, at fedt skyer vand. Kunstneren tegnede først motivet op med fedtholdigt farvekridt på en kalkstensplade. Derpå fugtedes de fritliggende flader med vand, og det hele blev oversmurt med trykfarven, der også indeholdt fedt. Fordi noget af pladen var fedtet og noget af den fugtig, satte trykfarven sig kun dér, hvor kunstneren havde tegnet.
Derefter kunne man så trykke motivet. Det fungerede dog kun med én farve ad gangen, så man var nødt til at trykke hver farve for sig - det er derfor, Lautrecs plakater er holdt i ret få farver.

Når Lautrec skulle lave en plakat, startede han som regel med at lave en skitse, så en akvarel og nogle gange et maleri, før han begyndte på selve litografiet. Når man skulle tegne motivet på kalkstenen, var det nemlig nødt til at være rigtigt første gang - ellers ville der komme fejl i trykket. Den endelige plakat var altså resultatet af en slags krystalliseringsproces, hvor kunstneren udviklede sit motiv for at opnå et både enkelt og stærkt udtryk.

Man kunne måske tænke, at det da umuligt kunne være nogen fordel for Lautrec, at han var begrænset både i farvevalg og i mængden af detaljer. Men plakaternes enkle udtryk formåede at fange de forbipasserende pariseres blikke meget bedre end andre mere detaljerede motiver kunne. Stilen var perfekt til reklameformål, fordi den videregav det centrale budskab i motivet så enkelt, at selv de travleste parisere kunne nå at lægge mærke til det.

Henri de Toulouse-Lautrec
Forsideillustration til bladet L'Estampe originale
1893

Motivet: Jane Avril der kigger på et nytrykt litografi

Ingen kommentarer:

Send en kommentar