torsdag den 15. december 2011

La Goulue

Den vilde danserinde

Danserinden Louise Weber fik efter sigende sit kunstnernavn ’La Goulue’ (den grådige) pga. en vane med at drikke slatterne i bunden af cabaretgæsternes glas og for sin glubende appetit på livet generelt. Hun sprudlede af livsglæde og virkede simpel og fordærvet. 

Som danserinde var hun fræk og hæmningsløs, berygtet for at ’glemme’ undertøjet ved særligt festlige udførelser af sin kendingsdans Le Chahut. La Goulue udviklede dansen i en ekstremt provokerende retning og var sammen med dansepartneren Valentin le Désossé (den leddeløse) et effektivt trækplaster for Moulin Rouge.


Da Toulouse-Lautrec frembragte sin berømte gennembrudplakat for Moulin Rouge, var hun 22. Den dramatiske positur skulle gøre dem begge berømte.
Hun findes også på et hav af erotiske fotografier, så hendes seksuelle provokationer var ikke forbeholdt dansen.
La Goulue var født i fattigdom i Alsace og var vaskepige, inden hun først begyndte at stå model for forskellige kunstnere og siden at danse. Hendes dristige bevægelser og erotiske udseende gjorde hende hurtigt populær. Hun skal have haft et langt lesbisk forhold til en kvinde, der hed La Môme Fromage, men der er også teorier, som siger, at La Môme Fromage var hendes søster.
På billedet her ses La Môme Fromage yderst til venstre.
La Goulues højdepunkt og nedtur følger i en skræmmende hurtig rækkefølge. Der er forskellige forklaringer på, hvorfor hun stoppede som danser på Moulin Rouge. Nogle kilder siger, at hun selv ønskede at gå egne veje, nogle at hun blev for tyk, mens andre bare mener, at hendes glansnummer Le Chahut mistede sin popularitet.

I hvert fald købte hun en pavillon på en markedsplads, hvor hun optrådte med maurisk mavedans, en orientalsk danseform, der ligesom alt muligt andet eksotisk, var kommet til Frankrig i forbindelse med verdensudstillingerne og fascinerede tidens publikum. La Goulues version var dog noget utraditionel, da den indeholdt mange høje benspjæt og lignende vovede trin.

Den mauriske dans blev ingen succes, og da hun stadig drak, steg hendes fattigdom. Hun overlevede en tid som pige på et bordel, men døde ludfattig og ensom i 1929.
Her er en video, hvor en ældre, korpulent La Goulue tager et par dansetrin:


Ingen kommentarer:

Send en kommentar