mandag den 5. december 2011

La Belle Époque

Den skønne tid var en historisk periode, der varede fra slutningen af det 19. århundrede og frem til Første Verdenskrig. Dermed ikke sagt at det var en ubetinget smuk tid -  betegnelsen kom først på bagefter og skal ses i lyset af krigen og den længsel, man under den følte efter tidligere tider. Pariserne oplevede både økonomiske og politiske udfordringer under La Belle Époque, og man var stadig ved at vende sig til livet efter revolutionerne, men man trængte umådeligt til lys i mørket, og man gjorde, hvad man kunne for at nyde livet.

Perioden blev i bogstavelig forstand skudt i gang med festfyrværkeri, da man den 14. juli 1880 for første gang fejrede Bastilledagen, årsdagen for de revolutionære oprøreres stormning af Bastillen og igangsættelsen af den franske revolution. Man fejrede frihedens sejr og håbede på en ny periode for franskmændende, en glædens og fredens tid.

I de år udvikledes kulturlivet voldsomt. Dels var der hele den kulturelle opblomstring af Montmartre, men hele Paris var påvirket. Også det kan forstås bogstaveligt, for da man nåede år 1900, var der flere alkoholudskænkende caféer, kabareter og værtshuse end i nogen anden storby i verden!

Når pariserne ikke var berusede, tog de ud og kiggede på sport,  især cykelløb der var ved at blive meget populært. Derudover skejede de ud ved store udklædningsballer og i nattelivet. Hvor de så naturligvis atter drak.
En anden væsentlig tilføjelse til kulturlivet var de store verdensudstillinger. Paris stod for to i perioden, én i 1889 og én i 1900. Her blev hele den kendte verden og dens vidundere og teknologiske fremskridt udstillet i repræsentative stande, og den brede befolkning kom og lod sig underholde af alt, hvad der var fremmed og fantastisk.

Al denne munterhed kan dog ikke stå alene. Især ikke når vi vender blikket mod Lautrec, hvis liv ligesom La Belle Époque var en serie af distraktioner. I al glansen var også frygten for fremtiden, smerten ved fortiden og en evig druknen af sanserne.

Henri de Toulouse-Lautrec
I Moulin Rouge
1892

Ingen kommentarer:

Send en kommentar