torsdag den 8. december 2011

Jane Avril

Den forfinede danserinde

Jane Avril (1868-1943) født Jeanne Beaudon var en populær dansekunstner. Som 20-årig dansede hun kvadrille på Moulin Rouge, men senere udviklede hun et solodanseshow og blev endnu mere berømt. Hun havde et meget nært og fortroligt forhold til Toulouse-Lautrec, som måske skyldtes, at de var fælles om at føle sig anderledes. Jane Avril var nemlig ikke prototypen på en cabaretdanserinde. Hun var elegant, forfinet og skrøbelig i modsætning til fx danserinden La Goulue, som havde et meget mere vulgært udtryk. Ligeledes var hun mere kultiveret end mange andre dansere og følte sig godt tilpas i selskab med forfattere og kunstnere som Mallarmé, Verlaine, Paul Fort og Huysmanns.
 

Hun udviklede selv sine koreografier og kostumer, og hendes dans var ekstremt energifyldt – hun fik derfor tilnavnet La Mélinite, navnet på et eksplosivt sprængstof, der minder om dynamit. Toulouse-Lautrecs plakat ovenfor viser hende i gang med dansen, fanget i en bevægelse hun var berømt for, hvor hun løftede det ene ben med hånden og svingede det ud til siden, mens hun snurrede hvirvlende rundt i et stadigt mere hektisk tempo.
Lautrec har også skildret hende som privatperson, bl.a. på billedet her til venstre, hvor hendes skrøbelige og melankolske sind kommer til syne.

Et turbulent liv
Jane Avril havde en svær opvækst og skulle gå meget igennem, inden hun blev danser. Hun var født udenfor ægteskab, hendes mor var kurtisane og havde flere forskellige elskere. Hjemmet var præget af fysisk og psykisk vold og Jane flygtede derfor hjemmefra allerede som 13-årig. Hun fik stillet en hysterisk diagnose og var en overgang indlagt på et hospital. Det var til et kostumebal på hospitalet, hun opdagede sin kærlighed til dans. Efter en omskiftelig ungdom med mange forskellige jobs og kærlighedsaffærer blev hun opdaget af Charles Zidler, som lod hende danse på den nyåbnede Moulin Rouge. Hun optrådte senere med solonumre til café-concerter fx i Jardin de Paris og var både på turnéer i den franske provins og i England og USA.

Jane hos Lautrec
Jane Avril optræder på et utal af Lautrecs billeder og plakater, også når motivet ikke umiddelbart har noget med hende at gøre. Fx kan hendes silhuet findes blandt tilskuerne på Moulin Rouge-plakaten. Hun er let at genkende på sin slanke skikkelse, det røde hår og den store hat. 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar